måndag 27 februari 2012

Melodifestivalen igen

Jag såg en liten bit av lördagens avsnitt i repris i går kväll. Det slog mig så starkt hur jag relaterar till programmet. Programledarna är värdelösa, artisterna är värdelösa och låtarna är värdelösa. Men jag gillar programmet.


Men mest gillar jag att gnälla. Perelli var ointressant - inte ens den korta klänningen kunde kollra bort mig så mycket att jag inte skulle märka det. Ett grekiskt inslag - grekerna skickar ju grekiska låtar varje år och inte går det bra för dom inte. Ytterligare ett anonymt hårdrocksband som ser ut som alla andra som låter som alla andra som har samma låt som alla andra -vem behöver det? Lisa Miskovsky är ju aldrig dålig men den låten hade inte den omedelbara trallvänlighet som en melodifestivalvinnare behöver. Danny hade ju en hygglig låt och ett trevligt dansnummer men vad dåligt han sjöng. En som däremot sjunger strålande är Christer Sjögren - vilken förbannelse att vara en sådan enastående sångare och helt sakna musiksmak. Låten var inte så pjåkig. Den hade nog varit bra för 35 år sen.

onsdag 22 februari 2012

Märkliga påståenden om LCHF

För någon vecka sedan skrev jag om LCHF och frågan verkar vara ständigt aktuell. Jag körde ju en period med LCHF och jag är lyrisk. Det är den enda dieten som någonsin fungerat för mig. Jag har inte bara gått ner i vikt utan även en del problematiska värden i lever och blod har förbättrats på ett närmast mirakulöst sätt. Nu är ju jag i grunden en skeptiker så jag har lite svårt att känna mig riktigt hemma i en sådan här sekt och vissa av förespråkarna är uppriktigt sagt ganska prövande. Men i det stora hela tycker jag att det är en diet som kan vara värd att pröva för den som har problem och antagligen petar i sig för mycket kolhydrater.

Men kritiken från makt och media är stundtals bedövande. Nu senast är det en professor Ingegerd Johansson som larmar om hotande hjärtinfarkter till följd av förhöjda kolesterolvärden. Jag lusläser för att finna vad man bygger det på. Har man testat kolesterolvärden på folk som ätit LCHF? Nädå, man konstaterar bara att konsumtionen av fett har ökat i samhället samtidigt som kolesterolhalten i blodet har ökat - men ser ett trendbrott från 2004 och framåt. Det märkliga är att LCHF egentligen inte kom till Sverige förrän 2005 och knappast slog genom förrän för något år sedan. Så sambandet mellan de ökade kolesterolvärden man referar till och LCHF är VÄLDIGT osäkra. Det verkar som om professorn var sjuk den veckan man gick genom forskningsmetodik på skolan. Förslagsvis skulle man ju kunna ta prover på folk som äter eller har ätit LCHF-kost eller fråga efter kostvanorna hos de som man tar kolesterolprov på. Men då riskerar förstås att få ett annat utfall än det man vill ha.

Tydligen så är det bland 30-40-åringarna som man ser de största ökningarna. Frågan är om det inte kan vara så att det handlar om den första generationen stillasittande dataspelare vars kostvanor nog borde skrämma mer än några som går på LCHF.

Nästa fråga är då den ökande konsumtionen av kött i västvärlden. I Sverige så har köttkonsumtionen i det närmaste fördubblats de senaste femtio åren. Det finns problem med det vad gäller både växthusgaser och de resurser som krävs för att framställa kött i den mängd som det efterfrågas. En Catarina Rolfsdotter-Jansson som tydligen ska vara journalist och författare med "hållbar utveckling" som specialområde. Tvärsäkert säger hon "De senaste åren har olika dieter (AtkinsGI och LCHF) gjort att vi i väst ökat vår köttkonsumtion dramatiskt." som den Asperger-själ jag är kan jag inte låta bli att kolla hur dramatisk ökningen har varit. 




Som jag läser diagram så ser jag tycker jag att det ser ut som om utvecklingen följer i princip samma tendens. Även i diagrammens torftiga värld brukar man bjudas på väsentligt större dramatik än så här. Det är en oavbruten ökning över tid. Inga särskilda pucklar eller dalar som man kan sätta i samband med LCHF. Märkligt nog så tycker sig även Jordbruksverket se att de två sista staplarna skiljer sig markant från de andra och misstänker även de att LCHF ligger bakom.


Tittar man över lång tid så ser  man en puckel och en dal.




Den plötsliga puckeln 74 - 80 är lite svår att förklara. Kan det vara hamburgerkedjornas tillkomst? Men den långsiktiga tendensen är tydligt och jag vet inte vilka glasögon man ska ha för att tycka att LCHF ska kunna vara någon större faktor i sammanhanget.


Varför just LCHF alstrar så många märkliga slutledningar bland folk som borde ha bättre kunskaper och mer kritiskt tänkande vet jag inte. Kanske brukar det alltid vara så här med mode-dieter. 

tisdag 21 februari 2012

Jag har fått en ny idol

Det finns en kille, Jörgen Edgar, som sätter ihop lok på egen hand. Här har han satt i hop ett pendeltåg och tvärbanetåg i skala t. Det är en helt hysterisk skala på 1:440 där loken är kortare än en tändsticka.


Han har sin hemsida här.

Och järnväg i skala t köper man här.

söndag 19 februari 2012

Det krävs så små saker för att göra en stor karl lycklig

När jag läste lördagens VK så fastande jag som vanligt för Nicklas Erikssons träffande kommentarer över samtiden. Den här rutan blir liksom ...orden var tagna .. ur mitt liv .. som de sjöng på melodiradion för tio år sen. Eller om det kanske var tjugo.


Den där skejtåkningen gör ju att skidåkarna ser ut som grodor annat var det med stilig skidåkning som Sixten Jernberg. Volvo 740 har jag aldrig gillat, hade det inte varit en sammansvärjning mellan vägverkets saltning av Holmsundsvägen och den fuktkammare som Samfälligheten torgför som garage hade jag fortfarande kört en 245:a. Den Peugeout 307 som jag framför nu är ett torftigt substitut. Wassberg var en rejäl idrottsman. För övrigt så tycker jag att Fax är ett modernt tjafs - annat var det med Telex - det var rejäla maskiner för riktiga män.

Så var det detta med modelljärnväg. Det tar sin tid att samla in materialet på Tradera men nu har jag så att jag kan sätta ihop en liten mini-märklin-anläggning.


...och jag är såå lycklig.

fredag 17 februari 2012

Roy och Roger har en Mac ihop

Hur är hjärnan funtad egentligen? Jag såg på Så ska det låta i helgen och nu kan jag inte få den idiotiska låten ur huvudet. Av hela världens fantastiska låtskatt är det den här som kommer ur min mun vad jag än gör ...


onsdag 15 februari 2012

Bloggportalen.se

Det finns några olika sätt att "marknadsföra" sin blogg på. Ett är att registrera sin blogg på någon bloggportal så att de som nu bläddrar runt bland bloggar kan hitta igen ens blogg. Nu har bloggportalen tydligen förvärvats av en annan - Twingly. Själv har jag inte ägnat bloggportalen något intresse på senare tid. Det är svårt att navigera mellan olika bloggar utan det mesta drunknar i Blondinbellor och liknande.

Eftersom jag råkade beröra en mycket öm punkt i dagens Sverige -LCHF -  och därmed fick ett rejält uppsving av antalet läsare så tittade jag runt lite grand på bloggprotalen. Vi får hoppas att Twingly kommer att styra upp för det här är inget vidare. Först funderar man hur de har tänkt med färgsättningen.


Texterna är i det närmaste oläsliga. Vad är det för fel med svarta bokstäver? Och vem har fått för sej att turkos på ljusblått är en lämplig kombination för text?

Alltihop verkar så hopplöst försummat. Någon gång så har man beslutat sej för att "Stinas Umeå-blogg" är lämplig att använda som premierad blogg. Problemet är att den inte uppdaterats på två år. I bloggvärlden är du död om du inte uppdaterar varje dag.


Det är skitsvårt att navigera efter blogg-innehåll. Försöker man söka på Illustration &Animation exempelvis så kan man välja efter bokstavsordning eller antal besökare. Det blir så irrelevanta resultat att det går inte att beskriva. Går man efter antal besökare så får man bläddra förbi 100 flickor som av någon outgrundlig anledning fotograferar sej själva i badrumsspegeln innan man finner den första som verkligen handlar om illustration & animation.

Man för hoppas att Twingly skärper upp det hela så att det verkligen blir ett verktyg för att finna de bloggar man kan vara intresserad av.


tisdag 14 februari 2012

LCHF - Djävulens diet

Jag har väl alltid haft lätt att dra på mig vikt. Det har väl inte gjort så mycket har jag tänkt - huvudsaken att man mår bra. Men på senare år har det väl gått lite överstyr.


Riktigt tokigt blev det för något år sedan då jag gjorde illa mig i axeln. Problemet var att jag inte kunde sova för värken. Och när jag inte kunde sova så hade jag fruktansvärt tungt att orka jobba vilket gjorde att jag åt och drack kaffe för att hålla mig igång. Tills sist pallade inte magen med kaffet och jag fick ersätta med energidryck istället. Rena döden självklart och till sist vägde jag 108 kilo.

Det måste man göra något åt och jag bävade lite för alla dieter och bantningsmetoder jag prövat har slutat med att jag gått upp i vikt. Sedan har jag inte riktigt förstått varifrån vikten kommit för jag har ju verkligen snålat in på fettet. Många gånger så har jag ätit husmans utan smör eller pålägg bara för att få nåt i magen.

Av mer eller mindre en slump så råkade jag gå in på en slags LCHF-diet. Och snacka om mirakelkur. På tre veckor gick jag ner 12 kilo och till sist låg jag under 90 kilo. Vikter som jag inte varit i närheten av sedan Olof Palme var statsminister. Det var inga umbäranden alls utan det gick tämligen behändigt till. Sedan jag återgick till någorlunda normalkost så har jag i stort sett hållit vikten.

Den här boken kan jag verkligen rekommendera. Goda och trevliga recept.


De flesta recepten kan man med fördel använda även efter dieten. Jag säger "efter dieten" eftersom jag tror att man inte ska äta LCHF i längden. Man kan gott halvera mängden kolhydrater men inte helt utesluta dem.

Nu var det vild debatt igår. Dessvärre så företräds LCHF-sidan av Katrin Zytomierska - som väl inte är den smidigaste av människor. Naturligtvis måste hon provocera och säga att hon inte skulle tveka att börja ge LCHF till sin son om han blev en tjocksmock. Experterna blev upprörda och talade om barnmisshandel. Nu skulle jag själv undvika alltför extrem kost till barn. Men samtidigt så måste vi erkänna att det stora samhällsproblemet inte handlar om föräldrar som ger sina barn  LCHF utan att föräldrar göder sina barn med en hysterisk mängd kolhydrater och dessutom helst fel sorts kolhydrater.

torsdag 9 februari 2012

Pudelmannen

Ibland sitter man och jobbar med idéer. Jag satt och funderade och fick en helt fantastisk idé. Det skulle handla om en kille med magiska krafter - men tänk om han skulle gå i en skola där det bara var barn med magiska krafter. Idéerna bara strömmade fram och jag kände mig genialisk. Efter ett tag gjorde jag som jag brukar och lutade mig tillbaka för att få lite perspektiv på mitt verk. Då insåg jag att jag just hade gjort en usel Harry-Potter- efterapning.

Någon gång då och då sitter jag och leker med superhjältar. Men alla egenskaper är ju redan upptagna. Varje briljant idé jag får har redan gjorts av Jack Kirby. Sedan är det väldigt lätt hänt att jag utrustar mina hlältar med flygande surfbrädor. Det är liksom så generiskt för det jag gillar med superhjältar. Låt vara att Silversurfaren var en trist figur. Han var bara rolig när Kirby gjorde honom i Fantastiska Fyran.

När jag nu sitter och leker med superhjältar går Dennis förbi. Han är ju 14 och ett halvt år nu så han är rätt stillsam men ibland när han går så är han tydlig med att det är han som äger världen. Fluffig päls och shampoodoftande så utstrålar han ändå en manlighet som man sällan ser i Sverige nuförtiden. Så då ser jag min superhjälte: Pudelmannen!


tisdag 7 februari 2012

Omyndigförklarad vid 70 - jobba tills man är 75

Nu kommer det spännande nyheter varje dag här. Igår kom man på att vi ska jobba tills vi är 75 och idag så vill man kolla om vi kan köra bil vid 70. Man känner att spannet som aktiv pensionär plötsligt krympt till minus 5 år.


Om ACTA

Ni kanske har läst om protesterna mot ACTA? Själv har jag inte till fullo orkat sätta mig in i alla detaljer och gissar att det gäller de flesta. De som invänder är förstås unga arga män som fruktar att de kan förlora sina möjligheter att ladda ner film och musik gratis. En av invändningarna som jag kan hålla med om är att det brister i transparansen - men det är ju närmast legio nuförtiden och den kritiken kan man rikta mot nästan allt.

I det stora hela så handlar det om varumärkesskydd och spridning av upphovsrättskyddat material. En lite rolig detalj är att de lånat idéen med maskerna från den tecknade serien V for Vendetta.



...eller de illiterata öken har väl förstås lånat den från filmen som gjordes senare. Här blir det lite intressant för seriebranchen smälter undan som smör i solsken. När man kan ladda ner alla serier som ges ut helt gratis så blir det inte tillräckligt många köpare kvar. En serie som V for Vendeta kanske inte kan göras om 10 år. Å andra sidan så kanske jag inte kan lägga upp en sådan här bild om ACTA går genom. Trots allt så är det ett omslag så de kanske skulle vara möjligt ändå.

Här är en liten intressant detalj att fundera på. För mig kanske ACTA skulle kunna vara en fördel. Idag så har jag inget försprång för att jag själv kan framställa bilder. Alla kan ju ta vilken bild som helst och publicera den på sin blogg. Om alla skulle behöva upphovspersonens tillstånd så skulle jag få en konkurrensfördel gentemot andra bloggare.

När det gäller att publicera tecknade serier på nätet så är det idag fullständigt meningslöst. Alla varianter för att ta betalt är dysfunktionella och krångliga. När de dessutom ska konkurrera med att man kan ladda ner de bästa serier som någonsin gjorts helt gratis så blir det tungrott. Det är som att stå och försöka kränga begagnade SEAT medan det finns gratis Lambourghinis runt hörnet med fritt bränsle. Inte ens gratis är gott nog.

Nåja, hur man än vänder sej så lär man spola ut en hel del barn med badvattnet.

Men egentligen så satt jag bara och tecknade mig själv som pirat. Det var lite roligt i alla fall.