onsdag 30 september 2009

Drama i radhusområde - man dräper pudel

Ständigt nattarbete gör en lite snurrig. Att jag klarar det beror på min goda förmåga att sova. Men det finns en känslig punkt och det är klockan två. Väcks jag klockan två en ledig natt så tycker kroppen att det är en god idé att vara vaken. Men väcks jag inte så sover jag som ett barn.

Inatt så väcktes jag av ett oväsen. Hade det varit en amerikansk film så hade jag naturligtvis tagit fram pistolen ur nattduksbordet. Men nu är det här i Umeå så jag gick för att se vad det var. Det kom från köket. När det är tomt i pudelns matskål så slår han på den och den studsar en halvmeter upp i luften. Charmigt. Men inte klockan två på natten.


Gick inte att sova efter det. Jag gick ut på internet för att fördriva tiden men det var fullt av dumjävlar. Efter en stund blev jag lite trött och kröp ner i sängen igen. Otroligt nog så infann sej John Blund och jag sussade sött. Men så är det något som krafsar på mej. Då är det pudeln som vill gosa.


Jag söker efter pistolen i nattduksbordet men det var viss i nån film jag såg som den låg där. En stund tillbringar jag med att fundera över olika avlivningsmetoder som kan genomföras utan att kliva upp ur sängen. Så småningom så vaggar jag mej själv till sömns lyckligt läsandes en dramatisk rubrik på Västerbottenskuriren: Drama i radhusområde - man dräper pudel. Lycklig somnar jag in igen.


Nu kokade jag mej morgonkaffe. Då kommer min bäste vän och viftar på svansen. Det är tur att minnet är kort.

söndag 27 september 2009

Svenska män är mesiga

Det kommer en ny film på bio som jag är lite nyfiken på. Det handlar om ett par där den ena parten inleder ett förhållande med en annan person. Men de försöker vara förnuftiga och komma fram till en rationell lösning så de flyttar ihop allihop. Manuset lär vara skrivet av Obbola-sonen och gamle seriefanzinisten Jens Jonsson. De recensioner jag läst är ganska ljumma. De avfärdar repliker som "Det är ju trots allt bara känslor" som "överslätande". Vi svenskar är ju så dåliga på konflikter. vi borde lära av mellanöstern. Där kan de hålla liv i en konflikt!

Det är lustigt hur saker och ting liksom tycks hänga ihop fast de inte gör det.

Nu har jag läst på lite om Anna Anka. Jag talade med en kvinna med bestämda åsikter som menade att den svenska upprördheten berodde på att den svenska relativa jämnställdheten ändå var såpass skör så att man hugger vilt på varje uttalande som kan tänkas hota den. Och det låter väl rimligt. Själv är jag mest upprörd över att familjen Ankas livsstil kräver att det finns en fattig slavbefolkning för att systemet ska fungera och att vi försöker på olika sätt införa samma system här.

Men så läste jag på nätet diverse historier som påstods vara invandrares historier om svenskar. Temat var tämligen enahanda. Svenska kvinnor är lätta på foten och svenska män är mesiga. De låter ungefär så här.



När en amerikansk man finner sin hustru i sängen med en annan man skjuter han dem bägge.
När en Saudisk man finner sin hustru i sängen med en annan man så tar han henne till torget och låter henne stenas.
När en svensk man finner sin hustru i sängen med en annan man så säger han "Vad har jag gjort för fel?"

Tanken med historien är väl att visa hur mesiga vi svenska män är. Men när jag sitter och tänker på saken. Vilken av de tre modellerna är den minst korkade?

fredag 25 september 2009

Anna Anka

Frikopplad från civilisationen så har jag ingen aning om vad som hänt sista veckan. Det är själsligt vederkvickande att ha en veckas mediafasta. När vi var in till Arjeplog blev jag varse en löpsedel som berättade om Anna Ankas mörka hemlighet. Det var lite intressant att inte ha en aning om vem Anna Anka är och ta del av att folk är upprörda över Gud vet vad.


Jag rådfrågade min dotter som visste att Anna Anka hade en film-roll i "Dum och dummare". Tydligen var hon blondinen i bussen i slutscenen. Och så är hon gift med Paul Anka. Om dom har barn hoppas jag att hon döpt dem till Karl och Kajsa.


(Edit: Frukostvanorna hos familjen Anka)


torsdag 17 september 2009

Min fiendes fiende

Den gamle kulturkändisen Mohamed Omar har på senare tid funnit nya vänner. Han har funnit en gemensam värdegrund med Nationaldemokraterna när det gäller "Israelkritik" och skall anordna en gemensam demonstration. Nationaldemokraterna är en sådan där avknoppning från nynazistiska rörelser. En annan avknoppning är Sverigedemokraterna som dock vill markera avstånd från de gamla nynazisterna och är märkligt nog ett av de mest Israelvänliga partierna. Det är lite grann så att föredrar man bomberjacka och kängor med stålhätta så går man till ND och föredrar man Dressman så går man till SD och får välja Israelsyn därefter. Sverigedemokraterna ska hursomhelst anordna en motdemonstration.

AFA som är en sammanslutning av vänsterungdomar som gillar att slåss men är ointresserade av fotboll. Man gjorde bort sej lite grann senast då man inte riktigt läste situationen rätt. När bilar och sopcontainrar i Rosengård började brinna ville man vara med på partyt. Men man blev bortkörd av invånarna. Det visade sej att invandrarna i Rosengård inte alls uppskattade att svenska medelklassungdomar kom till stadsdelen för att elda bilar och slänga sten på ambulanser. Som de värsta braksvennar. Man tycker att Rosengårdarna borde veta bättre. Men nu vädrar AFA ny luft och ska också ordna en motdemonstration mod Omar/ND-demonstrationen. Man undrar hur det hela ska avlöpa.


Nåja. Eftermälet är lika givet som dagen-efter-schlagerfestivalen-fel-låt-vann: "Det var polisens fel".

tisdag 15 september 2009

Den Maskerade Köttgrytan

Hustrun gjorde en fantastisk älggryta i helgen. Det är en sån där gryta som bara blir godare för varje dag. Vi åt av den igår och vi kommer att äta av den idag. Jag räknar ner timmarna. Så råkar jag läsa i ett serieforum om sexiga seriefigurer. Naturligtvis så kom Modesty Blaise upp men man postar en teckning av den vedervärdige Romero. Den ursprunglige Modestytecknaren Jim Holdaway tecknade så fantastiskt sensuellt medan den senare tecknaren Romero tecknade Modesty som en själlös docka med tuttar som handbollar. Ser ungefär lika gosiga ut. Nåväl, jag satte mej ner för att teckna ihop en sexig superhjältinna. Jag har liksom inte tänkt riktigt i dom banorna på 20 ... öhm .. kanske 30 år. Det kan jag klara! Men så när jag sitter där så har det ena gett det andra. Inte blev det bättre av att jag satt och bläddrade genom ett gammalt Johnny Puma-avsnitt innan.


Tillbaka till ritbordet som de brukar säga.

måndag 14 september 2009

Polis,polis potatisgris

Det var något slags streetrace i helgen. Man spärrade av E4:an för att leka livsfarliga lekar. Men så kom polisen och försökte avstyra det hela och deltagarna är kränkta över polisens tilltag. "Vill vi spärra av E4:an och köra i 250 knyck på allmän väg så är väl det våran ensak..."

Sedan har vi de här bränderna i förorterna i Malmö, Göteborg och Uppsala. Man eldar upp bilar och både de eldande och diverse proffstyckare anser att det hela är polisens fel.

Jag måtte ha blivit gammal för jag är numer tämligen nöjd med att polisen finns och att de ingriper.

Om ni kommer ihåg den där relationsvåldsincidenten för någon dag sedan som jag skrev om så insåg jag just hur det nog har gått till :


lördag 12 september 2009

Nya idéer för Umeå2014

Jag kan inte släppa Lennart Holmlunds idé om att använda pengar från kulturhuvudstadsåret för att anordna fler skidtävlingar i Umeå. Nu fick jag en ny briljant idé till Holmlund: Varför inte anordna en världscupstävling i utförsåkning på Bräntberget?

Man dödade sköldpadda och slog tjej

Tidningarna är som alltid fyllda av de märkligaste rubriker. Som denna i VK: Man dödade sköldpadda och slog tjej . Kommentarerna är lite lustiga. Man är mest bekymrad över sköldpaddan. Det är väl djurrättsgenerationen kan jag tänka. Men det kommer onekligen att se illa ut på CV:t. -"Du är fälld för kvinnomisshandel står det i belastningsregistret".
- "Jo".
- "Okej, shit happens, men vad står det om en sköldpadda?".
- "Jag råkade ha ihjäl hennes sköldpadda"
- "Öh, ring inte oss, vi ringer dej ..."

fredag 11 september 2009

Dagens dumheter

Ibland så blir det lite tjockt när man tar del av mediautbudet. Man får nån sort migränliknande känsla i huvudet.


Första punkten är tanken om att lärarlönerna ska sättas efter elevernas betyg. Hur ska man få lärare till storstädernas invandrarområden om de utöver en svår arbetssituation ska belönas med lägre lön?

Punkt två. I senaste förhandlingsomgången så gav man en riktad pott till låga kvinnolöner. Man tänkte sej väl att de områden där lönerna är som lägst är kvinnodominerade och att de skulle få en större del av lönehöjningskakan. Nu har en del kommuner tolkat det så att pengarna ska fördelas till enbart kvinnor. Charlotte d'Estrade på Österåkers kommun säger "Man kan bara diskriminera åt ena hållet, mot kvinnor". Hrm. Undrar hur lätt det är att rekrytera män till så kallade kvinnoyrken om de ska ha lägre lön än sina kvinnliga kollegor?

Och som grädde på moset: Alliansens ambitoner att sänka lönerna för de med lägsta lönerna. Nu kommer själva grundbulten med den så kallade arbetslinjen fram. De som har de lägsta lönerna ska stå på samma fläck som tidigare med ett försämrat socialt skyddsnät och de som har de högsta lönerna ska få mer och mer i börsen.

Det ska löna sej att födas i ett rikt område, det ska straffa sej att födas i ett fattigt område. Det ska knappt vara lönt att arbeta om du är lågavlönad. Vi håller på att bygga upp ett samhälle som närmar sej det gamla indiska kastsystemet.

Lennart Holmlund vädrar pengar

Nu har Lennart Holmlund fått vittring på kulturhuvudstadsårspengarna. I första rundan så vill han ha en ny skidtävlning på Gammlia, för sport är ju kultur. Det borde väl gå att ordna utan några pengar från annat håll kan man tänka. Annars så vore det väl trevligt med en ny sådan där skidtävling när man ändå röjt breda brandgator i skogen.


Men annars är det för lite pengar för sportvärlden. För 400 miljoner får man knappt en halvpissig forward med fotskada.

torsdag 10 september 2009

Sverige vann!

Sverige vann över Malta igår. Nu är saken klar.


Det blir VM-guld! Lätt.

tisdag 8 september 2009

Sanningens minut

Jag förlåt alla femton läsare att jag håller er på halster såhär. Saken var att det var en på jobbet som ville se det där motorprogrammet på 8:an. Även om jag tog hand om disken och plockade lite under tiden höll jag på att bli galen på att de aldrig kom till saken. Värst var att de ansåg att de hade en riktig cliffhanger med att avslöja vad nån Timell som inte var Martin körde för bil. Jag har inget som helst intresse av att få veta det och faktum är att efter det att jag fick veta det så har jag redan glömt det. Låt oss solidariskt betala TV-licens så att vi slipper den fördömda reklamen!

Jo. Där såg jag alltså Michael Jackson sittandes i sopbilen. Jag stirrade på det oförskämdaste sätt in i kupén och såg att det var en docka! Sopgubbarna har styrt ut en docka som Michael Jackson och så kör dom runt med honom. När jag skulle knacka på dörren för att få veta vad som var meningen med alltihop så körde de iväg.

Va?

Hade dom hittat en docka i soporna och piffat upp den som mascot eller vad? Istället för att ligga sömnlös över denna fråga så gjorde jag några blogginlägg istället. Hoppas att jag fått saken ur systemet nu.

The Jackson mystery - just a few words from our sponsors

Jo jag ska strax berätta. Bara ett litet meddelande från våra sponsorer.



(Seså, klicka på filmen nu! Annars kommer jag inte att berätta resten)

Jag såg Michael Jackson på Mariedal

Bloggen har varit tråkig ett tag. Jag har levt ett alldeles för välordnat liv. Jag är frisk, saker fungerar som de ska och säsongen för att lansera dumheter från ledningens sida har inte kommit igång än. Så som kåsör har det varit lite näringsfattigt. Men idag skådade jag något märkligt ...

Jag var på väg hem från jobbet i morse. Det står en sopbil, eller kretsloppsbil eller vad de nu kallas nuförtiden, utanför dagiset på Mariedal. Det är två stabila män som rullar fram tunnorna. När man just avslutat ett arbetspass är det skönt att se andra arbeta. När jag börjar på att närma mej lastbilen och gubbarna hoppar in i bilen blir jag varse en underlig figur som sitter mitt mellan gubbarna. De pysslar glatt om den mindre figuren i mitten och ... då ser jag ... DET ÄR MICHAEL JACKSON SOM SITTER I SOPBILEN!


Jag blir totalt ställd och får inte upp någon mobilkamera eller någonting. Ja, jag är så tagen så att jag får berätta resten av historien sedan.

Seiern är vår

Umeå blev kulturhuvudstad 2014. Det var inte illa!


Skål tammejfan!

måndag 7 september 2009

Hur vi kommunicerar

Min hustru hade lite problem med ett knä. Samtidigt hade vi lite golvkallt så hon bad mej att hämta tjocksockar. "De ligger under trappen, längst nere till höger!". Tänk efter noggrant nu. Var skulle ni söka på den här bilden:


Har ni tänkt nu? Självklart så är det i korgen längst upp till vänster som jag ska söka i. Väl i korgen ska jag söka längst ner till höger. Vi hade en viss diskussion om det där. Min hustru tyckte att "i korgen" var underförstått för att det inte finns några andra textilier på hyllorna. Nu är hon textillärare och jag hade faktiskt ingen aning om att det fanns några textilfria zoner överhuvudtaget i huset. Men den delen av diskussionen är väl mer av intresse för mej och min hustru. Det som intresserar mej i det här sammanhanget är jag misstänker att en kvinna skulle ha kunnat läsa det underförstådda. Jag tänker i termer av upp-ner-höger-vänster när det gäller läge och kvinnor verkar något sorts sammanhangstänkade när de orienterar sej som sätter höger-vänster-upp-ner ur spel.

Ungefär samtidigt så gick det ett kul program på TV som hette "Människans resa". Det var ett intressant inslag om afrikanska klickspråk. Det visade sej att de kunde kommunicera med enbart klickningar så att de kunde smyga sej mycket närmare djur än vad de skulle kunnat göra om de kommunicerade med vokaler.

Steg tre i den här tankeprocessen är den här filmen några inlägg ner där en sån där bloggblondin pratar med en slags hamsterliknande "meh, meh meh"-ljud och jag hade lite svårt att förstå att så många söker sej till hennes blogg för att få sej hennes visdomsord till livs.

Men när så tankarna hoppar mellan de här tre sakerna så inser jag att det nog på något sätt är en och samma tanke. I den här gruppen av unga flickor kanske de här ljuden fyller något slags kommunikativ funktion som jag likt bytesdjuren på savannen inte kan uppfatta. I det här habitatet som de här flickorna lever i så kan de överföra kunskap till varandra genom ett slags språk som vi andra inte hör.

fredag 4 september 2009

Den franska skruven skröv en annan skruv

Jag är skeptisk mot franska saker. Dom har en massa konstiga idéer när dom skruvar ihop saker. Ibland är det bra ideér som framhjulsdriften. Men ofta är det bara konstigt, krångligt och vekt. När man går runt i Paris så ser man små hål-i-väggen-bilverkstäder där det står en skylt: "Rappel". Det säger en hel del.

Vi skaffade ju en Peugout för några år sedan. En mycket trevlig bil. Rolig att köra och det finns hemskt mycket knappar. Men jag minns när jag skulle byta däck första gången. Jag skulle lokalisera reservdäcket. Men jag kunde inte hitta något. Jättemystiskt. Men det fanns något bultliknande i lastutrymmets golv. Jag skruvade på den där. Efter en stund hördes ett ljud under bilen. På bilens undersida har man satt fast reservdäcket och i det ligger domkraften. Jag vet inte hur många miljarder det kostade att utveckla modellen och så kan inte en enda fransk ingenjörsjävel räkna ut att det inte är så smart att ha domkraften under bilen om man får punktering på ett bakdäck. Dom tänkte inte på det.


Men det finns en fransk sak som är fantastiskt gedigen och det är den franska skruven. Det är en riktig machoskruv som man lämpligast anbringar med ett spärrskaft. En gång använde jag ett fälgkors för att dra in en fransk skruv. Den drar något alldeles otroligt. Men varför heter det fransk skruv? Man skulle vilja kalla dom för "Preussisk skruv" eller "amerikansk skruv" eller nåt.

Vad folk vill ha

Min läsekrets består av lite släkt, vänner och tecknarkollegor ungefär. Jag kan höja besökssiffrorna genom att skriva något om piratpartiet och pinga bloggen på knuff.se men i övrigt så lunkar det på. Men man funderar ju över VAD som gör bloggar populära. Mikael Sol visade ett videoklipp på sin blogg från en av de populärare bloggarna. Den här flickan har 500 gånger så många besökare som jag:





Ni får förlåta mej kära läsare. Jag kan inte leverera någonting som ens liknar det där. Ni får ta mej som jag är.

onsdag 2 september 2009

Ragnar vill amma

Det var ju bara en tidsfråga. I aftonbladet/Wendela så är det en snubbe som heter Ragnar som vill amma sitt barn. Det är vid sådana här tillfällen som man inte riktigt är stolt över att vara svensk.

Men saken tål lite att funderas på. När jag läste genusvetenskap (Umeå universitet hade en tanke att man inte skulle släppas ut med en examen om man inte hade läst genusvetenskap - så jag läste genus för datavetare eller vad det nu hette) så brukade de flesta föreläsningar se ut på samma sätt. Föreläserskan påstod en massa saker som jag ifrågasatte och sedan ifrågasatte hon mitt förstånd. Mina kurskamrater bad mej vara tyst - "snälla kan vi inte bara få göra bort det här så vi har det bortgjort". Den enda gången hon inte omedelbart idiotförklarade mej var när jag ifrågasatte - framför allt hur man kommit fram till de slutsatser man ansåg sig kommit fram till - om vi någonsin kommer att uppnå exakt 50-50 fördelning på barnledigheten. Ett av mina argument var att det kändes lite konstigt att avbryta amningen i förtid bara för att uppnå ett socialpolitiskt mål. Visst går det med bröstpumpar och infrysning att lösa det praktiskt men det känns väldigt krystat.

Å andra sidan så var nog folk i gemen lika förbryllade inför tanken när Lennart Hyland lanserade "Frufridagen" i radioprogrammet Karusellen. Tanken var att männen en dag om året skulle sköta fruns sysslor och laga mat, diska och tvätta. Det hela var väldigt konstigt och obegripligt. Kommer vi om femtio år att tycka att det är lika normalt och vettigt att männen sköter sin del av ammningen? Och kommer folk att tycka att min reaktion mot den här artikeln är lika stofil och försoffad som de äkta männens reaktion på frufridagen?

Hursomhelst skulle jag säkert varit en naturtalang på amning också om det varit aktuellt.